Retro, my first stardroid

Na de aankoop van mijn eerste 3D printer, een Anycubic I3 Mega, wou ik natuurlijk zo snel mogelijk beginnen met een nieuw robot project.  Na wat overwegen van de stapel aan robots die ik nog zou willen maken, heb ik uiteindelijk gekozen voor project ‘Retro’, een robot gebaseerd op R2D2 uit Star Wars.  Het design heeft geen vaste limieten, en hoeft uiteindelijk niet hetzelfde te zijn als de Star Wars tegenhanger, dit idee is slechts een beginpunt.

Het doel van het project is om enerzijds te leren werken met mechanismen in 3D print, het verderzetten van de zelf-balancerende robots – wat perfect kan in dit design – en een verdere studie in AI en beeldherkenning.  Specifiek het herkennen van ruimtes, het navigeren en een inschatting maken van de situatie zijn hier het hoofddoel.  Dit project is redelijk omvangrijk, en ik zal dit dan ook verder opvolgen met verschillende posts.

Aangezien het hier gaat om prototyping, zal het design tijdens de ontwikkeling nog veel veranderen.  Om te beginnen ben ik begonnen met een mock up in karton om een die te krijgen van de proporties die het uiteindelijke project ging hebben.

Na dit uitzetten begon een lang process van uittekenen in een 3D tekenpakket.  Alle maten van alle nodige componenten moesten bijeen gezocht worden, en de componenten werden zoveel mogelijk in het 3D pakket gemodelleerd.  De uiteindelijke lijst aan componenten werd als volgt:

Voor het hoofd:
– Raspberry Pi 3 als communicatie via Wifi en Bluetooth en video centrale
– Ene Sense Shield voor de mooie hoeveelheid sensoren
– Een Arduino voor het hoofd
– Een groothoek camera
– Een Ultrasone sensor
– Twee IR bewegingsdetectors aan beide zijden van het hoofd voor ‘stereo’-beweging
– Een bewegingsdetector gebaseerd op Microwaves om menselijke beweging te isoleren
– Twee microfoons voor toekomstig gebruik
– Een versterker en een speaker

Voor het Torso:
– Twee stepper motoren om rond te rijden
– Twee servo’s voor de schouders
– Een servo voor de draaiing van het hoofd
– Een servo voor de derde poot in het midden
– Een omniwheel als derde poot
– Twee Ultrasone sensors vooraan
– Een Ultrasone sensor achteraan
– Twee sets batterijen om motors en logic te scheiden
– De nodige voltage regulators (2 denk ik)
– Een oude Android voor… we zien nog wel, Android kan voor veel dienen
– De nodige schakelaars en knoppen
– Een Arduino Leonardo
– Een Adafruit Motorboard voor de motoren en sensors in het torso
– Een MPU6050 voor het balanceren

Verspreid over het geheel:
– WS2812 RGD leds, zowel strips als losse leds

Een hele waslijst, dus.
En om een beeld te geven van wat er verder nog komt…

 

Comments are closed.