Trilobyte I en de hongerige motoren

Het Trilobyte project was bedoeld om een zo klein mogelijke robot te maken met een hele reeks features : twee wielen, een lichtshow, (piep)geluid, tastsensoren, lichtgevoelige sensoren en experimentele ‘capaciflectors’.  De robot moest opgebouwd worden met onderdelen die ik uit oude electronica had gered.  Het ‘chassis’ moest volledig gemaakt worden met de componenten zelf en de hechtingen waren de soldeerpunten.

Om te beginnen maakte ik het volgende schema… veel componenten voor zo’n klein beestje 🙂  In essentie is dit een barebones Arduino met een hoopje sensoren en wat actuators.

Daaropvolgend maakte ik eerst een test setup met een Arduino.  Hier kon ik dan rustig de code voor alles testen en voorbereiden.

… en daarna eenzelfde setup met een ‘homebrewn’ Arduino, bestaande uit een Atmel en de bijbehorende componenten.  Twee kleine gear motors werden aan de ‘schouders’ gesoldeerd.

Dan begon ik alles aan elkaar te solderen.  Vaste hand vereist!
Twee shift-registers ( 74HC595 ) werden gebruikt voor de leds om een soort ‘ribben’ te creëren.

Een 5v voltage regulator en de motor H-bridge werden aan het torso vastgemaakt, naast een kleine tweeter die ik uit speelgoed had gehaald.  Aan het hoofd werden ook twee micro drukknoppen uit een oude videorecorder vastgemaakt.  Hier zou ik dan later de ‘capaciflector’ kunnen monteren, wat neerkomt op twee geïsoleerde stukjes ijzerdraad met een serie zware weerstanden.


Dan werd uiteindelijk de ‘ribbenkast’ bevestigd aan de rest van het torso.


En uiteindelijk de afwerking; alle losse contactpunten verbinden met kabeltjes en de capaciflectors toevoegen.

De uiteindelijke robot was een succes in zoverre dat alle onderdelen werkten, maar zodra de motoren begonnen te draaien, bleek de batterij onvoldoende amps te geven (te klein) en de robot (Arduino) ging telkens in reset.  Zolang ik dus kon piepen, lichtshows geven en de omgeving kon ‘opmeten’ ging alles goed, maar het bewegen was spijtig genoeg telkens het einde van de show.  Niettemin beschouw ik dit als een geslaagd project.
En les geleerd wat motoren betreft: hoe klein ze ook zijn… they’re hungry.

zonder de batterijen, en in een doosje

Score voor het design : 10/10 🙂
Score voor de electronica : voor verbetering vatbaar zou ik zeggen…

Ik zal dit project in de toekomst zeker terug opnemen.  Ooit komt er een Trilbyte II

Comments are closed.