Steampunk Electro Sword

In de reeks ‘gadgets voor steampunkers’ werd me gevraagd om een ‘elektrisch zwaard’ te maken voor een opkomend Larp-event.  Het geheel werd naar traditie gemaakt in schuim ( veiligheid ) met een glasvezel kern van 1cm diameter.

Om het zwaard enkele leuke effecten mee te geven, ging ik op zoek naar hoe laserzwaarden worden nagemaakt.  Hoewel ik hier veel interessante info over gevonden heb, heb ik uiteindelijk beslist het geheel op mijn eigen manier te maken.

Belangrijk was dat het geluid veranderde als men het zwaard bewoog (dus geen fake zoomgeluiden), en dat een geluidseffect getriggerd werd als men iets raakte, en dan liefst telkens een willekeurig geluid uit een set van samples om wat variatie te hebben.  Daarnaast moest het aan en uitzetten van het zwaard telkens een effect afspelen, zowel qua geluid als lichteffecten.  Wanneer het zwaard een tegenstander raakt, moest het ook een lichtflits projecteren op de tegenstander.

Zoals in de meeste gevallen ben ik vertrokken van een Arduino Pro Mini, aangevuld met een klein sample board, een Velleman 3-axis accelerometer om beweging en impact op te meten, een mini-versterkertje, een speaker, twee regulator bordjes met een Lion batterij, enkele WS2812 rgb-led ringen, enkele losse WS2812 rgb-leds en een goedkope 5V witte ledstrip.  En dan nog een schakelaar en knop voor de bediening, die liefst zo simpel mogelijk werd gehouden.

Om te beginnen heb ik alles zo goed mogelijk uitgezet en getest op een breadboard waar de kabelspaghetti al vlug duidelijk begon te worden.  In eerste instantie heb ik de leds vooral gesimuleerd met enkele losse leds, waardoor ik dan weer veel weerstanden nodig had.  Oorspronkelijk twijfelde ik nog aan het type leds en heb ik eerst geprobeerd of het zinnig was om gewoon met wat transistors de leds te controleren.

Uiteindelijk na enkele tests heb ik toch gekozen voor de WS2812 leds aangezien deze simpeler kunnen gestuurd worden via 1 arduino poort, wat de kabelspaghetti reduceerde, deze zijn 5volt, wat de weerstanden uit het circuit haalde.

Daarna ben ik mijn componenten beginnen selecteren, en deze beginnen uitzetten in een 3D teken-pakket.

Aangezien ik net mijn 3D printer had aangekregen, besloot ik om hier mijn eerste 3D print project van te maken…  Ik heb alle onderdelen uitgezet in 3D voor print, en dan printen maar!

Spijtig genoeg heb ik het nagelaten om foto’s te nemen van de elektronische  ingewanden van het zwaard, maar hoewel ik de kabels enorm heb kunnen reduceren bleven er nog steeds veel kabels over.  Deze heb ik onderling verbonden met een mini-proto-board, en dan alles met straps aan elkaar bevestigd.  Een redelijk stevige setup aangezien het wel wat klappen moest kunnen verduren.

Dan was het tijd voor de aankleding.  De aanpak was gebaseerd op hoe dit in de Larp-gemeenschap meestal word gedaan (tx Youtube).  Het geheel word dan bekleed met foam en de vorm word geraffineerd met een Dremel en messen.  Dit heb ik samen met Sara gedaan, een goede vriendin met een betere atelier voor groter werk 🙂

En dan de laatste ronde, de kleurtjes!  Om de Steampunk-look te verkrijgen hebben we gekozen voor zilver en bronskleur.  Het zwaard heeft ook wat extra bescherming nodig, dus het type verf was gebaseerd op latex – wat extra stevigheid geeft, en ook wat extra veiligheid.  Als topping nog een leren handvat en een beetje gouden ornamentering…

En hier een filmpje met het zwaard in actie.  Hopelijk krijg ik in de toekomst nog foto’s of video te pakken van het evenement…

En zoals bij alle projecten die ik onderneem, heb ik alweer zin in een versie twee met de nodige verbeteringen 🙂

 

Comments are closed.